Składniki:

5 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek śmietankowy ( ja dałam kilka kropli )
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
4 jabłka ( ja dałam 5 dość dużych )

Wykonanie:

Całe jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian z olejem do masy jajecznej. Na koniec dodajemy olejek zapachowy i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać .Wyłożyć ciasto na średnią blaszkę lub tortownicę ( u mnie tortownica 26 cm).Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 55 minut ( ja piekłam 10 minut dłużej).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *