Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
25 dag.margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać żółtka, cały czas ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Margarynę roztopić i wlać do ciasta.Całość dokładnie połączyć.Do tortownicy o średnicy 24 cm. wysmarowanej tłuszczem i oprószoną bułką tartą przelać ciasto.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski,posypać cukrem i cynamonem, a następnie poukładać na wierzchu ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 40- 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.