Składniki:

1 i 1/2 szklanki cukru

5 jajek

25 dag. margaryny

3 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Cukier, jajka i margarynę roztopioną letnią zmiksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem o wymiarach 30 x 35 cm. Podpiec 10 – 15 minut.

Masa jabłkowa:

1i 1/2 kg. jabłek

1 i 1/2 szklanki cukru

1 galaretka cytrynowa

1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem, dodać galaretkę cytrynową i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Posypka:

10 dag. masła

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki

2 żółtka

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść. Kruszyć i układać posypkę na masie jabłkowej. Piec jeszcze około 30 – 40 minut w temp: 180C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *