Składniki:
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
25 dag. margaryny
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier, jajka i margarynę roztopioną letnią zmiksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem o wymiarach 30 x 35 cm. Podpiec 10 – 15 minut.
Masa jabłkowa:
1i 1/2 kg. jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem, dodać galaretkę cytrynową i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Posypka:
10 dag. masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
2 żółtka
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Kruszyć i układać posypkę na masie jabłkowej. Piec jeszcze około 30 – 40 minut w temp: 180C.