Składniki:

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny miękkiej
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki dodać też żółtka ,cukier i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części 70% na spód 30% do starcia na wierzch. Ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki,te które ścieramy na wierzch. Spodnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekać w 180 C. około15 minut. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.

Składniki:

Pianka:

3 budynie śmietankowe bez cukru
6 białek
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
70 dag. jagód lub innych owoców
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywna pianę, dodać stopniowo cukier i cały czas miksować. Następnie wsypać budynie. Dokładnie wymieszać z białkami i delikatną strużką wlewać olej i mieszać. Na wystudzony podpieczony spód wyłożyć piankę, na nią ułożyć jagody wcześniej umyte i ocieknięte na sitku. Na górę zetrzeć drugie ciasto na grubej tarce. Piecz w temperaturze 180C. Około 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *