CIASTO Z JAGODAMI ANI

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

2 i 1/2 szklanki mąki

2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kg. jagód

 

Kruszonka:

 

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

12i 1/2 dag. masła

Wykonanie:

Ciasto:

 

Jajka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej i dalej miksujemy. Następnie powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×35 posmarowaną margaryną i oprószoną mąką i wyrównujemy. Owoce układamy dosyć gęsto na cieście.

Kruszonka:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, aby powstały grudki i rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C. Około 45-50 minut. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *