Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg. jagód
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
12i 1/2 dag. masła
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej i dalej miksujemy. Następnie powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×35 posmarowaną margaryną i oprószoną mąką i wyrównujemy. Owoce układamy dosyć gęsto na cieście.
Kruszonka:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, aby powstały grudki i rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C. Około 45-50 minut. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.