CIASTO Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

Składniki:

1 szklanka wody

10 dag. masła

szczypta soli

1  szklanka mąki

4 jajka

 

Pianka:

 

3 łyżeczki żelatyny

350 ml. śmietanki 36 %

2 opakowania cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

300 g .jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

5-6 mandarynek

1/2  puszki ananasa w kawałkach

 

Wykonanie:

 

Wodę zagotować z masłem i solą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę wymieszać,dalej mieszając podgrzewać do czasu, aż ciasto zacznie robić się szkliste. Zestawić  je z ognia, przestudzić. Ciasto ucierać dodając kolejno po 1 jajku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto,wstawić do piekarnika o temperaturze 200C. i piecz około 25 minut. Przez pierwsze 10 minut po upieczeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę wymieszać  z 4 łyżkami zalewy z ananasa, odstawić aby napęczniała. Podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Mandarynki podzielić na cząstki, kawałki ananasa dokładnie osączyć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Połączyć z jogurtem naturalnym i żelatyną.Na ciasto wyłożyć połowę owoców zalać je tężejącą pianką, wystudzić. Wierzch udekorować pozostałymi owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *