Składniki:
Ciasto:
20 dag. drożdży
225 ml. wody
szczypta soli
40 dag. maki
6 dag. masła
Na wierzch:
1 kg. białej kapusty
sól
2 cebule
3 łyżki oleju
pieprz
czerwona papryka w proszku
25 dag. wędzonego schabu
Zalewa:
375 g. gęstej śmietany
3 jajka
1 łyżka posiekanej świeżej zielonej pietruszki
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
Wykonanie:
Ciepłą wodę pomieszać z drożdżami i cukrem,a później dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie kapustę pokroić w grube kawałki zagotować w wodzie z solą, ale krótko. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju,dodać odcedzoną kapustę. Troszkę ostudzić, doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Wędzony schab pokroić w kostkę,dodać do kapusty. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, położyć na blachę i podciągnąć brzegi do góry. Wyłożyć na ciasto kapustę. Wszystkie składniki na zalewę pomieszać i wylać na kapustę. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C. około 45 minut.