Składniki:

Ciasto:

20 dag. drożdży

225 ml. wody

szczypta soli

40 dag. maki

6 dag. masła

Na wierzch:

1 kg. białej kapusty

sól

2 cebule

3 łyżki oleju

pieprz

czerwona papryka w proszku

25 dag. wędzonego schabu

Zalewa:

375 g. gęstej śmietany

3 jajka

1 łyżka posiekanej świeżej zielonej pietruszki

sól

pieprz

czerwona papryka w proszku

 

Wykonanie:

 

Ciepłą wodę pomieszać z drożdżami i cukrem,a później dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie kapustę pokroić w grube kawałki zagotować w wodzie z solą, ale krótko. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju,dodać odcedzoną kapustę. Troszkę ostudzić, doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Wędzony schab pokroić w kostkę,dodać do kapusty. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, położyć na blachę i podciągnąć brzegi do góry. Wyłożyć na ciasto kapustę. Wszystkie składniki na zalewę pomieszać i wylać na kapustę. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C. około 45 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *