Składniki:
25 dag. mąki krupczatki
10 dag. margaryny lub masła
2 łyżki kakao
15 dag. cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 mała torebka proszku do pieczenia
Krem:
25 dag. masła
20 dag. cukru pudru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowymi żółtkami.Wymieszać przesianą mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia.Dalej ucierając stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułka tartą i piec 30 minut w temperaturze 200C. Ostudzić.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem i aromatem na puch,ciągle ucierając dodać śmietanę. Rozsmarować masę na cieście.Ciasto polać polewą czekoladową.