CIASTO Z KRUSZONKĄ

Składniki:

 

70 dag. mąki

20 dag. cukru

4 łyżeczki proszku do pieczenia

6 jajek

60 dag. jogurtu naturalnego

1 szklanka oleju

1cukier waniliowy

1 kg. czereśni bez pestek

Kruszonka:

10 dag cukru

10 dag. mąki

10 dag. masła

 

Wykonanie:

Jajka roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę przesianą i  wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszaj,  dodając stopniowo olej i jogurt (ciasto musi być grudkowate). Ciasto wylej na natłuszczoną blaszkę, posyp wydrylowanymi czereśniami.

Kruszonka:

Składniki wymieszaj  schłodź. Zetrzyj na tarce na ciasto lub pokrusz palcami. Wstaw do  piekarnika rozgrzanego do temperatury180C. Piecz 50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *