CIASTO Z LIKIEREM CZEKOLADOWYM

Składniki:

Biszkopt:

 

8 jajek

1szklanka cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej

6 łyżek mąki tortowej pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1cukier waniliowy

Krem:

3 łyżeczki żelatyny

1/2 kg. serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

8 łyżek mleka

1cukier waniliowy

25 dag. śmietany kremówki

100 ml. naparu kawowego

100 ml. likieru czekoladowego

10 dag. posiekanej deserowej czekolady

2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubij z solą. Żółtka utrzyj z octem i proszkiem do pieczenia lub sodą. Dodaj do piany, wsyp cukry, wymieszaj. Wsyp przesiane mąki, zmiksuj. Przelej do tortownicy o średnicy 26 cm, piecz 25 minut w 180C. Ostudź.

Krem:

Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Serek mascarpone utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, połącz masą serową. Namoczoną żelatynę podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z kremem, dodaj posiekaną czekoladę. Biszkopt przekrój na dwa placki. Nasącz je naparem kawowym wymieszanym z likierem. Spodnie ciasto posmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem. Ciasto schłodź w lodowce. Posyp kakao.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *