Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1szklanka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
6 łyżek mąki tortowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1cukier waniliowy
Krem:
3 łyżeczki żelatyny
1/2 kg. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka
1cukier waniliowy
25 dag. śmietany kremówki
100 ml. naparu kawowego
100 ml. likieru czekoladowego
10 dag. posiekanej deserowej czekolady
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z solą. Żółtka utrzyj z octem i proszkiem do pieczenia lub sodą. Dodaj do piany, wsyp cukry, wymieszaj. Wsyp przesiane mąki, zmiksuj. Przelej do tortownicy o średnicy 26 cm, piecz 25 minut w 180C. Ostudź.
Krem:
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Serek mascarpone utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, połącz masą serową. Namoczoną żelatynę podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z kremem, dodaj posiekaną czekoladę. Biszkopt przekrój na dwa placki. Nasącz je naparem kawowym wymieszanym z likierem. Spodnie ciasto posmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem. Ciasto schłodź w lodowce. Posyp kakao.