Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

8 łyżek mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

20 dag. chałwy

20 dag.masła lub margaryny

4-5 łyżek cukru pudru

2 łyżki rodzynek

2 łyżki posiekanych orzechów

25 ml. alkoholu

Ponadto:

1 tabliczka czekolady

3 łyżki śmietany 36 %

 

Wykonanie:

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej blaszki 25×36 posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy około 30 minut w temp 170C. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy pokruszoną chałwę , następnie alkohol, rodzynki i orzechy. mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż, przekładamy kremem i dekorujemy rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *