CIASTO Z MASĄ BANANOWĄ

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki mąki

1 cukier waniliowy mały

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

Masa bananowa:

4 duże dojrzałe banany

25 dag.masła roślinnego

1/4 szklanki cukru pudru

2 galaretki pomarańczowe

1 szklanka wody

Masa śmietanowa:

1/2 litra śmietany 30%

1 duży cukier waniliowy

2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego 280 g.

1/2 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek ,dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, dalej ubijać. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w 180C. około 20 minut. Gotowe wystudzone ciasto, posmarować dżemem pomarańczowym, wylać na to masę bananową, wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zastygło. Na zastygniętą masę bananową , wyłożyć bitą śmietanę i znów wstawić na kilka minut do schłodzenia. Gotowe ciasto, posypać tartą czekoladą.

Masa bananowa:

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę, dodać porcjami, obrane i zmiażdżone banany.Wszystko dokładnie utrzeć, na końcu dodać chłodną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody.  Jeżeli masa zacznie się rozwarstwiać, miksujemy ją przez chwilkę blenderem, i po kłopocie.

Masa śmietanowa:

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy, a następnie chłodną żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Można biszkopt nasączyć ponczem, jak ktoś lubi, mój wyszedł puszysty i bardzo miękki, w połączeniu z masami i dżemem, ciasto wyszło wilgotne.ciasto zostawić do zastygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *