CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

15 dag. margaryny

2 łyżki miodu

2 łyżki śmietany kwaśnej

2 jajka

1 i 1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

1 przyprawa do piernika

Masa:

1/2 litra mleka

4 łyżki grysiku

1 szklanka cukru

2 żółtka

1 kostka masła

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiecz 3 placki w 180 C. na złoty kolor.

Masa:

Zagotować mleko z grysikiem, ostudzić. Utrzeć 2 żółtka z kostką masła, dodawać po jednej łyżce zimnego grysiku i ucierać na puszystą masę. Przekładać placki masą, można posmarować każdy placek przed masą powidłami. Polać na wierzchu polewą czekoladową i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi. Odstawić ciasto na noc do stwardnienia, najlepsze jest na drugi dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *