Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
15 dag. margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
Masa:
1/2 litra mleka
4 łyżki grysiku
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiecz 3 placki w 180 C. na złoty kolor.
Masa:
Zagotować mleko z grysikiem, ostudzić. Utrzeć 2 żółtka z kostką masła, dodawać po jednej łyżce zimnego grysiku i ucierać na puszystą masę. Przekładać placki masą, można posmarować każdy placek przed masą powidłami. Polać na wierzchu polewą czekoladową i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi. Odstawić ciasto na noc do stwardnienia, najlepsze jest na drugi dzień.