CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki;

Biszkopt jasny:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
½ szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
1 puszka gotowej  masa krówkowej o smaku kokosowym
kakaowe herbatniki (15-20 dag)

Pianka:
1 galaretka truskawkowa
250 ml .śmietany 30%,

Do dekoracji:
wiórki kokosowe

 

Wykonanie;

 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 x36 cm lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ostudzić. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i ostudzić. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt. Masę krówkową można włożyć do gorącej wody na kilkanaście minut żeby łatwo dała się rozsmarować Następnie puszkę otworzyć, rozsmarować masę na biszkopcie i przykryć warstwą kakaowych herbatników. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Gdy zacznie tężeć ubijać ją mikserem, do momentu aż powstanie pianka. Schodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z ubitą pianką. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *