Składniki;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki w proszku
10 dag. masła
2 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Masa serowa:
1 szklanka mleka
10 dag. masła
3/4 szklanki cukru
1 kg. białego sera (zmielonego)
4 jajka
skórka z otartej 1 cytryny
aromat arakowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka kakao ciemne
2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
5 dag. masła
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
4 dag. wiórek kokosowych
Wykonanie;
Ciasto;
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy cukier, kakao , przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozkładamy w prostokątnej formie o wymiarach 25×36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C. i pieczemy około 17 minut. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób pieczemy pozostałe 2 placki i studzimy .Po ostudzeniu placki są twarde i takie mają być.
Masa serowa;
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier. Całość mieszamy, roztapiamy i zagotowujemy.Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu arakowego, miksujemy mikserem, a następnie przekładamy do gotującego się mleka, razem wszystko mieszamy i zagotowujemy. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem mieszamy zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy 2 minuty. Gorącą masę serową przekładamy na ostudzone placki piernikowe i lekko dociskamy aby nie połamać placków.
Polewa:
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę, śmietanę, kakao i kawę zbożową Inkę. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy masło i razem mieszamy, aby masło się roztopiło i składniki połączyły. Następnie wlewamy do polewy, ponownie rozmieszujemy i gęstniejącą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe, wcześniej rumienimy na patelni bez tłuszczu i studzimy robimy ukosem na polewie paski.(ja tego nie zrobiłam bo nie lubię kokosu). Gotowe ciasto studzimy w lodówce najlepiej na noc.