Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oliwy
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka :
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
12 i 1/2 dag. masła
Ponadto:
Owoce sezonowe
Wykonanie:
Cukier i jajka ubić mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać,powoli dodać do ciasta, na koniec wsypać cukier waniliowy i wymieszać.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i posypaną bułką tartą.na wierzch ułożyć owoce według uznania.
Kruszonka:
Miękkie masło ucieramy z cukrem , dodać mąkę tak, by powstały grudki, rozkruszyć na owocach i piecz 55 minut w temp 180C.