CIASTO Z MAŚLANKĄ

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 szklanka cukru

1  cukier waniliowy

1/2 szklanki oliwy

2 i 1/2  szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka :

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

12 i 1/2 dag. masła

Ponadto:

Owoce sezonowe

 

Wykonanie:

 

Cukier i jajka ubić mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać,powoli dodać do ciasta, na koniec wsypać cukier waniliowy i wymieszać.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i posypaną bułką tartą.na wierzch ułożyć owoce według uznania.

Kruszonka:

Miękkie masło ucieramy z cukrem , dodać mąkę tak, by powstały grudki, rozkruszyć na owocach i piecz 55 minut w temp 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *