Składniki:
Ciasto: I
2 puszki moreli 850 g.
200 g miękkiego masła
100 g cukru
175 g mąki
100 g mąki kartoflanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
biszkopt:
2 jajka
sól
6 dag. cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 dag. mąki
5 dag. mąki kartoflanej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Foremkę o wymiarach 30×42 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C .
Wykonanie:
Ciasto: I
Masło ubić z cukrem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Morele osączyć i poukładać na cieście wypukłym do góry. Zapiec w piekarniku 20-25 min.
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu dodać ubite białka. Masą biszkoptową przykryć ciasto z morelami i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ochłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić w kawałki.