Składniki:

 Ciasto: I

 2 puszki moreli 850 g.

200  g miękkiego masła

100 g cukru

175 g mąki

100 g mąki kartoflanej

 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 3 jajka

biszkopt:

2 jajka

sól

6 dag. cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 dag. mąki

5 dag. mąki kartoflanej

1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 30×42 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200  C .

Wykonanie:

Ciasto: I

Masło ubić z cukrem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Morele osączyć i poukładać na cieście wypukłym do góry. Zapiec w piekarniku 20-25 min.

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu dodać ubite białka. Masą biszkoptową przykryć ciasto z morelami i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ochłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić w kawałki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *