Składniki:
30 dag. cukru
50 dag. gram mielonych orzechów
40dag. mąki
2 łyżeczki od herbaty cynamonu
2 kopiaste łyżeczki od herbaty kakao
1 cukier waniliowy
na końcu noża dać mielonych goździków
2 jajka
2 kieliszki wódki czereśniowej
50dag. masła
Wykonanie:
Zarobić ciasto i 2/3 tego ciasta wyłożyć na okrągłą blaszkę. Następnie ciasto posmarować dżemem malinowym w ilości 20 dag. Z 1/3 pozostałego ciasta zrobić paseczki o szerokości. 1-1/2 cm. i poprzekładać w kratkę na cieście posmarowanym dżemem. Na koniec posmarować paseczki żółtkiem. Piec w temp. 160-180 C. około 50-60 minut. Najlepiej ciasto jeść na 2 dzień jak skruszeje, ale kto doczeka. Ciasto w chłodnym miejscu może leżeć bardzo długo i jest jeszcze lepsze.