Składniki:

 30 dag. cukru

50 dag. gram mielonych orzechów

40dag. mąki

2 łyżeczki od herbaty cynamonu

2 kopiaste łyżeczki od herbaty kakao

1 cukier waniliowy

na  końcu noża dać mielonych goździków

2 jajka

2 kieliszki wódki czereśniowej

50dag. masła

Wykonanie:

Zarobić ciasto i 2/3  tego ciasta wyłożyć  na okrągłą blaszkę. Następnie ciasto posmarować dżemem malinowym w ilości 20 dag. Z 1/3 pozostałego ciasta zrobić paseczki o szerokości. 1-1/2 cm. i poprzekładać w kratkę na cieście posmarowanym dżemem. Na koniec posmarować paseczki żółtkiem. Piec w temp. 160-180  C. około 50-60 minut. Najlepiej ciasto jeść na 2 dzień jak skruszeje, ale kto doczeka. Ciasto w chłodnym miejscu może leżeć bardzo długo i jest jeszcze lepsze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *