Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

12 5 dag margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka sody

Polewa orzechowa:

30 dag.orzechów włoskich

1/2 kostki margaryny

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

Krem:

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki budyniu śmietankowego

25 dag. kostka masła

2/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.Drugi placek upiec bez polewy też 15 minut w 180 C.Placki wystudzić.

Polewę Orzechowa:

Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

Krem:

Z mleka, mąki i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Ucierać aż masa będzie puszysta.

Przekładanie ciasta:

Ciasto bez polewy

krem

ciasto z polewą orzechową

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *