CIASTO Z ORZECHAMI I BUDYNIEM

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

140 g. masła lub margaryny

2 jajka

2 łyżki miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechowa warstwa:

250 g. orzechów włoskich

75 g. masła

5 łyżek cukru

2 łyżki miodu

Budyniowa masa:

3/4 szklanki cukru

3 szklanki mleka

2 opakowania budyniu śmietankowego

250 g. masła

Ponadto:

1 dżem do przełożenia

lub masa toffi w puszce

 

Wykonanie :

 

Składniki na ciasto posiekać, zagnieść i podzielić na 3 części.Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Masa orzechowa:

Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier będzie rozpuszczony dodać posiekane orzechy,wymieszać i chwile gotować .

Masa budyniowa:

Budynie ugotować wg. przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka. Ucierając masło dodawać partiami ostudzony budyń.

Ciasto:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C. przez około 10 -12 minut.i powtórzyć to z drugą częścią ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180 C.Wystudzony placek przełożyć masą budyniową ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyć na drugi placek masę toffi lub dżem i nakryć plackiem trzecim z orzechami Wstawić do lodówki na kilka godzin i wystudzić.Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *