Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
140 g. masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechowa warstwa:
250 g. orzechów włoskich
75 g. masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Budyniowa masa:
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
250 g. masła
Ponadto:
1 dżem do przełożenia
lub masa toffi w puszce
Wykonanie :
Składniki na ciasto posiekać, zagnieść i podzielić na 3 części.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Masa orzechowa:
Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier będzie rozpuszczony dodać posiekane orzechy,wymieszać i chwile gotować .
Masa budyniowa:
Budynie ugotować wg. przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka. Ucierając masło dodawać partiami ostudzony budyń.
Ciasto:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C. przez około 10 -12 minut.i powtórzyć to z drugą częścią ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180 C.Wystudzony placek przełożyć masą budyniową ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyć na drugi placek masę toffi lub dżem i nakryć plackiem trzecim z orzechami Wstawić do lodówki na kilka godzin i wystudzić.Posypać cukrem pudrem.