CIASTO Z RABARBAREM

Składniki :

1/2 kg. mąki

1 i 1/2 szklanki letniego mleka

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

3 dag. drożdży

2-3 łodygi rabarbaru

Wykonanie:

 

Mleko mieszać z drożdżami i łyżką cukru. W mące zmieszanej z resztą cukru zrobić dołek i wlać do niego rozczynione drożdże rozcierać w dłoniach. Następnie dodać olej i całość wyrobić na gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce .Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyc do wysmarowanego masłem, żaroodpornego naczynia, na wierzchu ciasta ułożyć rabarbar pokrojony w dwu centymetrowe kawałki, przyprószony wcześniej mąką. Rabarbar nie powinien być ułożony zbyt gęsto, w przeciwnym wypadku uwolni zbyt dużo wody i ciasto może nie wyjść. Wierzch posypać cukrem pudrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 C. na złoty kolor (wcześniej należy nagrzać piekarnik.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *