Składniki:
Ciasto:
1i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
12 i 1/2 dag. masła
Nadzienie:
1i 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
szczypta soli
6 żółtek
1 szklanka słodkiej śmietanki
4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
6 białek
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać apiekarnik do 180 C. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą się drobne grudki. Wysypać tą mieszankę na blachę 33x23cm i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać , wymieszać ze śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180C. 60 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, około 10-15 minut. Ciasto wystudzić.