Składniki:
Ciasto:
1 szklanka kefiru
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
aromat śmietankowy
Kruszonka:
5 dag. masła
5 dag .cukru
10 dag .mąki
Dodatkowo:
1/2 kg. rabarbaru
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać , pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ubijając dodać kefir i olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartych składników iucierać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego. Formę 23 x 33 cm .wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą lub mąką i wylać na dno ciasto.Z rabarbaru odlać nadmiar soku i posypać po wierzchu ciasta, rabarbar i na rabarbar posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki. Piekarnik rozgrzać do 180C. i piecz około 40 minut po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.