Składniki :
ciasto biszkoptowe:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto:
Ubijamy pianę z białek. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i po 1 żółtku, a na końcu lekko wmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
Składniki :
Masa:
1/2 litra słodkiego mleka
25 dag.masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier
Wykonanie:
Masa:
2 opakowania budyniu rozbełtać w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem, wlać rozbełtany budyń ugotować. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Galaretka:
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Rozpuścić galaretki truskawkowe.Gdy galaretka zaczyna tężeć, wylać na ciasto i ozdobić truskawkami.Dać do stężenia do lodówki na 2 godziny.