CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt kawowy:

6 jajek

1 szklanka cukru

3/4  szklanki maki tortowej

3 łyżeczki kakao

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli .Następnie dodawać powoli cukier i   cały czas ubijając ,dodawać po 1 żółtku i olej .Mąkę ,proszek i kakao przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą Ciasto wyłożyć na blaszkę 25 x35 cm ,wyłożoną pergaminem do pieczenia i nasmarować  go olejem .Piec w 180C około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić ciasto wzdłuż na połowę.

Biszkopt jasny:

3 jajka

1/2  szklanki.cukru

1/2  szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodawać powoli cukier cały czas ubijając dodawać po 1 żółtko i olej .Mąki ,proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wyłożyć na blaszkę 25 x35 cm ,wyłożoną pergaminem  do pieczenia ,natłuścić olejem .Piecz w 180 C. 2o minut.

Masa truskawkowa:

1kg. truskawek  dojrzałych

3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Truskawki umyć ,odsączyć z wody zagotować , zmiksować i dodać do gorących sypkie galaretki .Mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretek .Masę podzielić na pół. 1 połowę masy wstawić  zimnej wody do zlewu do ostudzenia się masy .Gdy masa zacznie tężec wyłożyć ją na biszkopt .Najpierw biszkopt naponczowac sokiem .

Pianka cytrynowa :

1/2 .litra śmietany kremówki 36%

2 galaretki cytrynowe

 

Wykonanie:

 

Śmietanę ubić do konsystencji gęstej śmietany i stopniowo dodawać tężejąca galaretkę . Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.

Przekładać:

Biszkopt ciemny  ,nasączyć sokiem,masa truskawkowa,jasny biszkopt nasączyć sokiem,pianka cytrynowa ,biszkopt ciemny, polewa.

Ciasto to można przekładać masą budyniową i truskawkową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *