Składniki:
Biszkopt kawowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maki tortowej
3 łyżeczki kakao
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli .Następnie dodawać powoli cukier i cały czas ubijając ,dodawać po 1 żółtku i olej .Mąkę ,proszek i kakao przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą Ciasto wyłożyć na blaszkę 25 x35 cm ,wyłożoną pergaminem do pieczenia i nasmarować go olejem .Piec w 180C około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić ciasto wzdłuż na połowę.
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki.cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodawać powoli cukier cały czas ubijając dodawać po 1 żółtko i olej .Mąki ,proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wyłożyć na blaszkę 25 x35 cm ,wyłożoną pergaminem do pieczenia ,natłuścić olejem .Piecz w 180 C. 2o minut.
Masa truskawkowa:
1kg. truskawek dojrzałych
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Truskawki umyć ,odsączyć z wody zagotować , zmiksować i dodać do gorących sypkie galaretki .Mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretek .Masę podzielić na pół. 1 połowę masy wstawić zimnej wody do zlewu do ostudzenia się masy .Gdy masa zacznie tężec wyłożyć ją na biszkopt .Najpierw biszkopt naponczowac sokiem .
Pianka cytrynowa :
1/2 .litra śmietany kremówki 36%
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Śmietanę ubić do konsystencji gęstej śmietany i stopniowo dodawać tężejąca galaretkę . Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
Przekładać:
Biszkopt ciemny ,nasączyć sokiem,masa truskawkowa,jasny biszkopt nasączyć sokiem,pianka cytrynowa ,biszkopt ciemny, polewa.
Ciasto to można przekładać masą budyniową i truskawkową.