CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

4 jajka

25 dag. margaryny

1 i 1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2  cukry waniliowe

1/2kg.  truskawek

Wykonanie:

Ucieramy margarynę z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku.Przesiewamy obydwie mąki z   proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ucieranej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać 3 łyżki mleka. Ucieramy tak, by nie było grudek.  Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej formy  25 x 35 cm i wysypanej bułką tarta. Truskawki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180C.  około 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *