Składniki:
4 jajka
25 dag. margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
1/2kg. truskawek
Wykonanie:
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku.Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ucieranej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać 3 łyżki mleka. Ucieramy tak, by nie było grudek. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej formy 25 x 35 cm i wysypanej bułką tarta. Truskawki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180C. około 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.