Składniki;
25 dag. margaryny
1/2 kg. mąki pszennej
20 dag, cukru cukru
6 jajek
2 opakowania kisielu wiśniowego bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 słoik wydrylowanych wiśni
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z żółtkami połową cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną część owinąć folią i włożyć do lodówki. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać sypki kisiel. Jedną część ciasta przenieść do blachy o wymiarach 25 x 35 cm.posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać wiśnie. Na wiśnie wyłożyć ubitą pianą z białek.Drugą część ciasta pokruszyć lub zetrzeć na dużej tarce na pianę. Piec 45 – 50 minut w nagrzanym piekarniku nagrzanym 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.