Składniki;

25 dag. margaryny
1/2 kg. mąki pszennej
20 dag, cukru cukru
6 jajek
2 opakowania kisielu wiśniowego bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 słoik wydrylowanych wiśni

 

Wykonanie;

 

Margarynę utrzeć z żółtkami  połową cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną część owinąć folią i włożyć do lodówki.  Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać sypki kisiel. Jedną część ciasta przenieść do blachy o wymiarach 25 x 35 cm.posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać wiśnie. Na  wiśnie wyłożyć ubitą pianą z białek.Drugą część ciasta pokruszyć lub zetrzeć na dużej tarce na pianę.  Piec 45 – 50 minut w nagrzanym  piekarniku nagrzanym 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *