CIASTO Z ŻURAWINĄ

Składniki:

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag. masła
20 dag.cukru pudru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag.masła

Dodatkowo:
10 dag. suszonej żurawiny

3 jabłka lub inne owoce

 

Wykonanie:

 

Masło rozpuścić i wystudzić,dokładnie utrzeć z cukrem pudrem.Kolejno dodawać po jednym jajku dosypując przesianą mąkę z proszkiem i mleko.Ciasto wyłożyć na średnią tortownicę. Żurawinę sparzyć i odcedzić,przesypać mąką i ułożyć na cieście.Jabłka obrać pokroić w kostkę i umieścić pomiędzy żurawiną

Kruszonka:
Masło rozetrzeć palcami z sypkimi produktami i posypać ciasto.Piec w temperaturze 170 C. około50-60 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *