Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag. masła
20 dag.cukru pudru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
10 dag.masła
Dodatkowo:
10 dag. suszonej żurawiny
3 jabłka lub inne owoce
Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić,dokładnie utrzeć z cukrem pudrem.Kolejno dodawać po jednym jajku dosypując przesianą mąkę z proszkiem i mleko.Ciasto wyłożyć na średnią tortownicę. Żurawinę sparzyć i odcedzić,przesypać mąką i ułożyć na cieście.Jabłka obrać pokroić w kostkę i umieścić pomiędzy żurawiną
Kruszonka:
Masło rozetrzeć palcami z sypkimi produktami i posypać ciasto.Piec w temperaturze 170 C. około50-60 minut.