Składniki:
20 szt. śliwek węgierek
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
cynamon
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Do miski wbić wszystkie jajka, wsypać cukier waniliowy i zmiksować do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Wlać olej i wodę, miksować przez 2-3 minuty. Blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na pół a następnie wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180 C 40 minut. Lub do suchego patyczka Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.