CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

20 szt. śliwek węgierek

4 jajka

3 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wody

1 cukier waniliowy

cynamon

1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Do miski wbić wszystkie jajka, wsypać cukier waniliowy i zmiksować do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Wlać olej i wodę, miksować przez 2-3 minuty. Blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na pół a następnie wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180 C 40 minut. Lub do suchego patyczka Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *