Składniki:
1/2 kg. mąki
2 jajka
3 żółtka
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto;
2 łyżki kaszy manny
1 kg. śliwek
Masa budyniowa;
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Wykonanie;
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Śliwki myjemy , odsączamy i wyjmujemy pestki . Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym budyniem .
Masa budyniowa;
Z podanych składników gotujemy budyń.
Budyń posypujemy drugą częścią ciasta startego na dużej tarce. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku180 C. około 45- 50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.