Składniki;
4i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki śmietany gęstej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
37 i 1/2 dag. margaryny
1i 1/2 szklanki cukru
Ponadto;
śliwki węgierki według uznania
Wykonanie;
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą solą. Dodać miękką margarynę, cukier, jajka, śmietanę i całość dobrze posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie porcje.Ciasto włożyć na chwilę do lodówki lub zamrażarki aby się schłodziło Jedną porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę posmarowaną i posypaną bułką tartą, i ułożyć na nim połówki śliwek . Drugą cześć ciasta zetrzeć na dużej tarce po całych śliwkach . Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.