CIASTO ZE ŚLIWKAMI

 

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

400 g. śliwek

250 g. mąki

100 ml. mleka

100 g masła lub margaryny

100 g cukru

2 jajka

1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Miękkie masło utarłam z cukrem na puch. Kolejno dodawałam jajka oraz stopniowo dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko. Ciasto wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę (22cm. średnicy). Wypestkowane śliwki pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam dość gęsto na cieście. Całość oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piekłam 35-45 minut do suchego patyczka .Ostudziłam

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *