CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

20 dag. margaryny

35 dag. mąki

25 dag. cukru

5 jajek

3 łyżki oleju

3 łyżki kakao

80 ml. wody

1cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg. śliwek

Wykonanie:

Do rondla włożyć margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy. Wsypać mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową (10 x 30cm) wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto do formy. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50-60 minut w 180 stopni C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *