Składniki:
4 jajka
20 dag. masła
20 dag. cukru
20 dag. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
80 dag .śliwek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Masło ucieramy do białości, cały czas ucierając, dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem wsypujemy stopniowo po łyżce. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodajemy po łyżce piany i mąkę z proszkiem, cały czas mieszając aż do wyczerpania składników. Na końcu mieszamy ciasto z sokiem cytrynowym. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C. piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.