Składniki:
Ciasto;
1/2 kg. mąki pszennej lub tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
25 dag. margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo;
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki płatków migdałowych
Piana;
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel żurawinowy bez cukru
Ponadto;
1/2 kg. śliwek węgierek(mogą być mrożone)
Dodatkowo;
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść szybciutko ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.Drugą część ciasta rozwałkować na blachę 33x23cm. wysmarowaną masłem i wysypana bułka tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.Wyłożone ciasto na blaszce posypać kaszą manną.Śliwki wydrylować z pestek poprzecinać na połowę ułożyć skórką do dołu na cieście.
Piana;
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno wsypać 1/2 szklanki cukru i ubijać jeszcze na sztywno , dodać opakowanie kisielu. Ubić ponownie. Tą pianę wyłożyć na śliwki . Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na grubej tarce na wierzch ciasta ze śliwkami, posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. około 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.