Składniki:
2 kg. cielęciny z udźca bez kości
2 szklanki mleka
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1po
1/2 selera,
sól
Wykonanie:
Marynata:
1 szklanka winnego octu (lub białego wytrawnego wina)
3-4 goździki
6-8 ziarenek angielskiego ziela
6-8 ziarenek pieprzu
szczypta cukru
Wykonanie:
Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym zimnym mlekiem i na 2 dni wstawić na najniższą półkę w lodowce. Wyjąć, osuszyć, ponownie ułożyć w kamiennym garnku, tym razem zalewając marynatą przygotowaną z octu, szklanki wody i przypraw korzennych. Przykryć, przycisnąć talerzykiem i marynować 3-4 dni, codziennie przewracając. Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Obrane i umyte jarzyny drobno pokroić, włożyć do rondla, zalać marynatą. Cielęcinę ciasno zwinąć, owiązać nitką, włożyć do jarzyn, gotować 1,5-2 godz. na małym ogniu. Jeśli płynu będzie za mało, dodać ocet wymieszany z wodą lub kieliszek białego wina. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Podawać na zimno, udekorowaną korniszonami i marynowanymi grzybami, z sosem zielonym lub tatarskim.