CIELĘCINA MARYNOWANA

Składniki:

 

2 kg. cielęciny z udźca bez kości

2 szklanki mleka

3 cebule

3 marchewki

2 pietruszki

1po

1/2 selera,

sól

Wykonanie:

 Marynata:

1 szklanka winnego octu (lub białego wytrawnego wina)

3-4 goździki

6-8 ziarenek angielskiego ziela

6-8  ziarenek pieprzu

szczypta cukru

 

 

Wykonanie:

Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym zimnym mlekiem i na 2 dni wstawić na najniższą półkę w lodowce. Wyjąć, osuszyć, ponownie ułożyć w kamiennym garnku, tym razem zalewając marynatą przygotowaną z octu, szklanki wody i przypraw korzennych. Przykryć, przycisnąć talerzykiem i marynować 3-4 dni, codziennie przewracając. Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Obrane i umyte jarzyny drobno pokroić, włożyć do rondla, zalać marynatą. Cielęcinę ciasno zwinąć, owiązać nitką, włożyć do jarzyn, gotować 1,5-2 godz. na małym ogniu. Jeśli płynu będzie za mało, dodać ocet  wymieszany z wodą lub kieliszek białego wina. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Podawać na zimno, udekorowaną korniszonami i marynowanymi grzybami, z sosem zielonym lub tatarskim.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *