Składniki:
1 kg. cielęciny z udźca
2 cebule lub pęczek dymki
2 łyżki oleju
1łyżka masła
1kieliszek białego wytrawnego wina
2 grejpfruty
1łyżeczka soku z cytryny
gałązki pietruszki
szczypta cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte mięso pokroić na płaty, lekko zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrojone cebulki, skropić winem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dodać sok z grejpfruta i szczyptę cukru, doprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusić. Podawać z ryżem na sypko, udekorować cząsteczkami pozbawionego błon i pestek grejpfruta i gałązkami pietruszki. Potrawę polać sosem lub sos podać osobno .