CIELECINA PO NANTEJSKU

Składniki:

 

1 kg. cielęciny z udźca

2 cebule lub pęczek dymki

2 łyżki oleju

1łyżka masła

1kieliszek białego wytrawnego wina

2 grejpfruty

1łyżeczka soku z cytryny

gałązki pietruszki

szczypta cukru

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Umyte mięso pokroić na płaty, lekko zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrojone cebulki, skropić winem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dodać sok z grejpfruta i szczyptę cukru, doprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusić. Podawać z ryżem na sypko, udekorować cząsteczkami pozbawionego błon i pestek grejpfruta i gałązkami pietruszki. Potrawę polać sosem lub sos podać osobno .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *