CUKINIA FASZEROWANA

Składniki:

 

3 cukinie

1 kg. mięsa mielonego

sól

pieprz

czosnek w proszku

2 jajka

1 cebulka

1 długi śmietanowy serek kremowy

jogurt

śmietana

3 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

 

Cukinie umyć ,osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ , jak są młode bez pestek , miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do mięsa mielonego doprawić solą , pieprzem , czosnkiem w proszku. Dodać , jajka i 3 łyżki bułki tartej. Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu i dodać zimną do mięsa i razem wyrobić . Łódeczki z cukinii posolić , popieprzyć , wypełnić środek farszem mięsnym. W rondelku przygotować 1 długi śmietankowy serek topiony , dodać trochę jogurtu i śmietany i widelcem rozrobić, aby nie było grudek. Polać tym farsz w łódeczkach. Wstawić do piekarnika na około30 minut w temperaturze180C. Spróbować czy mięsko już prawie dobre. Położyć plastry pomidorów i starty żółty ser. Zapiekać jeszcze 20 minut , aż kabaczek będzie miękki i ser rozlany.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *