Składniki:
3 cukinie
1 kg. mięsa mielonego
sól
pieprz
czosnek w proszku
2 jajka
1 cebulka
1 długi śmietanowy serek kremowy
jogurt
śmietana
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Cukinie umyć ,osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ , jak są młode bez pestek , miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do mięsa mielonego doprawić solą , pieprzem , czosnkiem w proszku. Dodać , jajka i 3 łyżki bułki tartej. Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu i dodać zimną do mięsa i razem wyrobić . Łódeczki z cukinii posolić , popieprzyć , wypełnić środek farszem mięsnym. W rondelku przygotować 1 długi śmietankowy serek topiony , dodać trochę jogurtu i śmietany i widelcem rozrobić, aby nie było grudek. Polać tym farsz w łódeczkach. Wstawić do piekarnika na około30 minut w temperaturze180C. Spróbować czy mięsko już prawie dobre. Położyć plastry pomidorów i starty żółty ser. Zapiekać jeszcze 20 minut , aż kabaczek będzie miękki i ser rozlany.