Składniki:
4 cukinie małe
1cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 czerwona papryka
Zalewa:
600 ml. octu
400 g. cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku curry
Wykonanie:
Cukinie umyć i pokroić w kostkę,cebule pokroić w drobną kosteczkę .Cukinie wymieszać z cebulą,posypać solą i zostawić na noc. Rano cebule z cukinią włożyć na sitko i obmyć zimną wodą,musi dobrze ocieknąć. Paprykę przekroić na pół ,wyjąc pestki,umyć i pokroić w paseczki. Cukinie z cebulą i papryką wymieszać,powkładać do słoików.
Zalewa:
Ocet,cukier,sól curry,zagotować w garnku. Zalać warzywa w słoikach i dobrze zamknąć. Od chwili zagotowania się wody gotować 10-15 minut.