Składniki:
3 całe cukinie
1 kg. mięsa mielonego
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 jajkami
3 łyżki bułki tartej
cebula
1 długi śmietankowy serek topiony
jogurt
śmietana
2 pomidory
15 -20 ser żółty gouda lub inny
Wykonanie:
Cukinie ,umyć , wytrzeć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ , jak są młode bez pestek , miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do mięsa mielonego doprawić solą , pieprzem , czosnkiem . Dodać jajka i około 3 łyżki bułki tartej. Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu , dodać zimną do mięsa i razem wyrobić . Łódeczki z cukinii posolić , popieprzyć , wypełnić środki farszem mięsnym. W garnuszku przygotować 1 długi śmietankowy serek topiony , dodać trochę jogurtu i śmietany, widelcem rozrobić , aby nie było grudek. Polać tym mięso w łódeczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. na około 30 minut. Po tym czasie spróbować czy mięso jest już prawie dobre. Położyć plastry pomidorów i starty żółty ser. Zapiekać jeszcze 15-20 minut , aż cukinia będzie miękka i ser rozlany. Razem pieczenie około 50-60 minut.