Składniki:
80 dag. dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)
5 cm korzeń imbiru
10 ząbków czosnku
6 posiekanych cebul
2 łyżki kuminu
1łyżeczka kurkumy
100 ml. oleju + 2 łyżki
sól
3 listki laurowe
4 zielone chili (może ich też być mniej – zależy, jak ostre potrawy lubimy)
200 ml. mleka kokosowego
cukier
5 ziaren zielonego kardamonu
Wykonanie:
Zmiksować imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml. oleju na jednolitą pastę, odstawić. Krewetki przyprawić 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć krewetki, aż będą różowe (jeśli używamy krewetek obgotowanych, wystarczy je tylko przyprawić jak wyżej i odstawić). Cebulową pastę smażyć na głębokiej patelni lub w garnku 5 minut Następnie wlać pół szklanki wody, posolić, dodać listki laurowe oraz posiekane i pozbawione nasion zielone chili. Dusić wszystko 5-8 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe i krewetki, po czym dusić jeszcze 3 minty. Jeśli potrzeba, doprawić solą i cukrem. Rozgnieść ziarna kardamonu, wyjąć ze środka małe ziarenka i utrzeć je w moździerzu. Krewetkowe curry podawać z ryżem, posypane utartym kardamonem.