CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI

Składniki;
30 dag. maku
20 dag. cukru pudru
15 dag. margaryny
10 dag. miodu-prawdziwego
8 jajek

1łyżka sody
3łyżki kakao
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie;
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak,mąkę,sodę kakao,i pianę ubitą z białek. Ciasto wylać na 2 blaszki  jednakowe wyłożone papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C.

Biszkopt;
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Wykonanie;
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i mąkę.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. Po ostygnięciu biszkoptu wykroić w nim paski szerokości 2 cm.

Masa;
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1cukier waniliowy
1szklanka cukru
25 dag. margaryny

Wykonanie;

Z podanej ilości odlać 3/4 szklanki mleka ,resztę zagotować.W pozostałym mleku rozprowadzić obydwie mąki ,żółtko, cukier , i cukier waniliowy ,wlać to do gotującego się mleka ugotować budyń  przykryć go talerzykiem żeby nie utworzyła się skórka ,odstawić do wystygnięcia.Gdy budyń będzie letni ,zmiksować margarynę i dodawać partiami budyń do wyczerpania się składnika.

Dodatkowo :

1 galaretka wiśniowa

1 galaretka agrestowa

1 galaretka brzoskwiniowa

polewa czekoladowa lub zrobić samemu

Wykonanie;
Każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 1 i 1/2 szklanki wody.Dobrze schłodzić,aż będzie tężała.

Ułożenie ciasta:
Placek makowy rozsmarować na nim 1/2 kremu, biszkopt z paskami, poukładać między paski galaretkę,rozsmarować 1/2 kremu na wierzch położyć placek, makowy i na ten placek rozsmarować polewę czekoladową.
Może się wydawać ,że jest dużo pracy przy tym cieście ale warto go zrobić.Jest super.
zwiń

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *