Składniki:
8-10 cykorii
8-10 plasterków szynki
10 dag. boczku wędzonego
2 łyżki tartego żółtego sera
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1żołtko
1ząbek czosnku
natka pietruszki
cukier
sol,
pieprz
Wykonanie:
Cykorie oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej wody i obgotować, a następnie odsączyć i przestudzić. Każdą owinąć plastrem szynki, spiąć wykałaczką. Mniej więcej 2/3 pokrojonego w kostkę boczku rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, położyć na nim cykorię i posypać resztą boczku. Z mleka odlać 1/3 szklanki, a resztę zagotować. Zimne mleko wymieszać z mąką, wlać powoli do wrzącego i, cały czas mieszając, zagotować. Gdy płyn zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia i, szybko mieszając, dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać cykorię sosem, oprószyć serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z pieca posypać natką i natychmiast podawać na stół. Tak przyrządzona cykoria dobrze smakuje z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami