Składniki;
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa;
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 serki mascarpone
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag. wiórek kokosowych
2 łyżki masła
Ponadto;
1 dżem brzoskwiniowy
Wykonanie;
Biszkopt :
6 białek ubić na pianę z 1 szklanką cukru, dodać żółtka , (budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia połączyć razem ) i po dodaniu do masy jajecznej wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła.Biszkopt wylać do foremki prostokątnej lub tortownicy wysmarowanej tłuszczem, i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 C. (w termoobiegu). Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt na 2 części.
Masa cytrynowa;
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,odstawiamy do lodówki .Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.Czekamy gdy lekko stężeje. Serek mascarpone mieszamy z zimną tężejąca galaretką i szybko łączymy serek z bitą śmietaną bo będzie szybko gęstnąć) Całość wylewamy na 1 blat biszkoptu Przykrywamy 2 blatem i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy do lodówki. Roztapiamy 2 łyżki masła i wsypujemy wiórki kokosowe rumienimy na złoty kolor. Gdy wiórki wystygną wysypujemy na ciasto na wierzch na posmarowane dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy na noc do lodówki aby stężało.