Składniki;
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3-4 łyżki kakao
3 łyżki dżemu(dowolnego)
10 dag.masła
2 całe jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
Polewa słonecznikowa:
1 szklanka łuskanego słonecznika
12 i 1/2 dag.masła
3/4 szklanki cukru
Masa:
1 opakowanie gotowej masy np.karpatkowa lubinny smak
Wykonanie;
Do rondelka wsypać cukier dodać mleko,kakao,dżem i masło,Zagotować do rozpuszczenia.Mieszać żeby się nie przypaliło-ostudzić.Przestudzoną masę przelać do miski dodać jajka,mąkę z sodą,miksować do połączenia składników.Masę przelać do blachy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopni i piec 30-40minut.Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Masę kupić gotową zrobić jak jest napisane na opakowaniu.przełożyć placki.
Polewa słonecznikowa:
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni a w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i dodać uprażony słonecznik,gorący wyłożyć i rozsmarować na ciasto. ciasto.
Wstawić do lodówki.