CZEKOLADOWO ORZECHOWY PRZYSMAK

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka i resztę składników delikatnie wymieszać wyłożyć na wysmarowaną blachę i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia  i piecz w nagrzanym piekarniku   w 180C.około 25 minut. Upiec 2 takie same  biszkopty czekoladowe.

 

Ciasto orzechowe:
8 białek
30dag. orzechów
25dag. cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Białka ubić, dodać cukier ubić na sztywno,dodać posiekane orzechy i mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać, wylać na taka samą blaszkę co się piekło biszkopty blaszkę posmarowaną i posypaną bułka tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 25 minut.

 

Krem czekoladowy:
1/2 kg. masła
5 dag, cukru pudru
1 słoiczek nutelli
1 łyżka kakao
1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, gdy utarte dodać nutellę, kakao i spirytus wymieszać.

 

Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy, krem,ciasto orzechowe, krem, biszkopt czekoladowy

Wierzch udekorować polewą czekoladową i posypać  zmielonymi  orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *