Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka i resztę składników delikatnie wymieszać wyłożyć na wysmarowaną blachę i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w 180C.około 25 minut. Upiec 2 takie same biszkopty czekoladowe.
Ciasto orzechowe:
8 białek
30dag. orzechów
25dag. cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier ubić na sztywno,dodać posiekane orzechy i mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać, wylać na taka samą blaszkę co się piekło biszkopty blaszkę posmarowaną i posypaną bułka tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 25 minut.
Krem czekoladowy:
1/2 kg. masła
5 dag, cukru pudru
1 słoiczek nutelli
1 łyżka kakao
1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, gdy utarte dodać nutellę, kakao i spirytus wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy, krem,ciasto orzechowe, krem, biszkopt czekoladowy
Wierzch udekorować polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami.