Składniki:
50 dag. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
20 dag. masła
20 dag. cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
3 łyżki śmietany
5 dag. kakao
1 cukier waniliowy
cukier puder do dekoracji
Masa serowa:
1 kg. białego sera
10 jajek
35 dag. cukru pudru
15 dag. masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
skórka z pomarańczy
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę ,proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .W mące z kakao zrób dołek wbij żółtka, dodaj śmietanę i utarte masło. Zarób ciasto. Podziel na 2 części. Prostokątną blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż spód formy. Drugą część odłóż. Ser zmielony i resztę składników wymieszaj na jednolitą masę, wylej na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkuj radełkiem pokrój na paski (szerokośc1i1/2 cm.)ułóż na masie w ukośną kratkę. Paski ciasta ułóż też wzdłuż boków formy. Piecz w 200 C. przez około1 godzinę.Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.