Składniki:

50 dag. mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

20 dag. masła

20 dag. cukru pudru

2 jajka

3 żółtka

3 łyżki śmietany

5 dag. kakao

1 cukier waniliowy

cukier puder do dekoracji

Masa serowa:

1 kg. białego sera

10 jajek

35 dag. cukru pudru

15 dag. masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kaszy manny

skórka z pomarańczy

1 cukier waniliowy

 Wykonanie:

Mąkę ,proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .W mące z kakao zrób  dołek wbij żółtka, dodaj śmietanę i utarte masło. Zarób ciasto. Podziel na 2 części. Prostokątną blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkuj na wielkość blachy i wyłóż spód formy. Drugą część odłóż. Ser zmielony i resztę składników wymieszaj na jednolitą masę, wylej na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkuj radełkiem pokrój na paski (szerokośc1i1/2 cm.)ułóż na masie w ukośną kratkę. Paski ciasta ułóż też wzdłuż boków formy. Piecz w 200 C. przez około1 godzinę.Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *