CZERWONE CURRY Z WOŁOWINY

Składniki:

 

50-60 dag. wołowiny

5 cm korzeń imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

2 łyżki powideł śliwkowych wymieszanych z łyżką soku z cytryny

3 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego

6 średnich pomidorów lub puszka (40 dag) pomidorów bez skórki

150-165 ml. mleka kokosowego

garść posiekanych liści pietruszki i mięty

olej do smażenia

Czerwone curry

3 szalotki lub 3 małe cebule

6-8 ząbków czosnku

4 duże chili pozbawione nasion

1czerwona papryka

4 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju

dekoracja:

2 szalotki

6 dag. orzechów nerkowca

6 dag. rodzynek

 

Wykonanie:

 

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z kurkumą i solą. Wołowinę pokroić na średniej wielkości kawałki – po dwa na osobę. Obtoczyć mięso w paście z imbiru i odstawić na co najmniej 30 minut. Składniki czerwonego curry pokroić, a następnie zmiksować z trzema łyżkami wody. Na głębokiej patelni obsmażyć na oleju kawałki wołowiny, po 2 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię, na której się smażyło, wlać czerwone curry, dusić 5 minut. Następnie dodać pół szklanki wody i powidła śliwkowe wymieszane z sokiem z cytryny. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Do czerwonego sosu przełożyć mięso, zmniejszyć ogień, przykryć i pozostawić, żeby się dusiło 5-10 minut. Dodać posiekane pomidory obrane ze skórki i pozbawione nasion (lub puszkę pomidorów bez skórki) oraz mleko kokosowe. Dusić całość jeszcze co najmniej 15-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać posiekane zioła. Curry podawać posypane orzechami nerkowca, rodzynkami i smażoną szalotką, najlepiej z ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *