Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
17 dag. cukru
8 i 1/2 dag. mąki tortowej
8 i 1/2 dag. mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
1 litr soku pomarańczowego
3 budynie pomarańczowe lub cytrynowe duże (bez cukru)
6 łyżek cukru
Pianka pomarańczowa:
3 Śnieżki
1/2 litra mleka
2 galaretki pomarańczowe
2 szklanki wody
Dodatkowo:
2 paczki Delicji pomarańczowych
Polewa czekoladowa:
1/2 gorzkiej czekolady roztopić
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić dodać cukier ubijać dalej, dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąki z proszkiem dodać do ubitej masy, delikatnie wymieszac i przelać do blaszki 30×40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut 175C.
Masa budyniowa:
Na soku ugotować budynie z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt Zaraz ułożyć ciastka na budyniu.
Pianka:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Odstawić do lekkiego tężenia. Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu. Wlewać lekko tężejące galaretki, miksując. Pianką przykryć delicje. Na górę polać polewą esy-floresy, roztopioną czekoladą.
zwiń