Składniki:
1 opak. (450 g)gotowego ciasta francuskiego
5 listków białej żelatyny
200 ml. kwaśnej śmietanki
sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru
pół kubka (100 g.) bitej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
250 g wiśni – łutówek( konfitury)
2 łyżki posiekanej pistacji
Wykonanie:
Rozmrozić ciasto francuskie, po czym przekroić na pół W połowie ciast wyciąć otwór w taki sposób aby p o z o s t a ł y ramki szerokości1,5 cm. w które należy wetrzeć wodę. Następnie ?ramki? położyć na pozostałe nie wycięte ciasta. Całość ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze do pieczenia. Z ciasta pozostałego po wykrojeniu ?ramek? wydąć rożne kształty. Wszystko razem piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez około 20 minut, a następnie zostawić do ostygnięcia. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Śmietankę doprawić do smaku cytryną i cukrem. Żelatynę wycisnąć rozpuścić śmietankę bez przerwy mieszając. Ubić śmietanę i cukier waniliowy. Zanim się śmietanka zetnie,powoli nałożyć śmietanę. Opłukać wiśnie i wcisnąć w krem. Wypełnić ciasteczka kremem i pistacjami.